על המעבדה
מעבדת אליהו היא מעבדת מדעי הרוח הדיגיטליים בחוג לתולדות ישראל באוניברסיטת חיפה. המעבדה מקימה ומקיימת מיזמים שונים לשילוב חכמת המונים בתחומי תולדות ישראל, מחשבת ישראל ומקרא.
מיזמי חכמת המונים של המעבדה מאפשרים חיבור חדשני בין המחקר האקדמי ובין הציבור הרחב, מוסדות מורשת, תרבות ומערכת החינוך. באמצעות המיזמים נקרא הציבור לסייע במשימות איסוף ומחקר שונות ומגוונות, ולהיחשף לחזית הידע והמחקר בתחום.
המיזמים יאפשרו לציבור הרחב שיתוף מסמכים ו"אוצרות" היסטוריים ברשותם, כמו גם השתתפות פעילה בניתוח ובמחקר. חכמת המונים יאפשר תאפשר אגירת מידע רב יותר בזמן קצר יותר תוך מחויבות ציבורית לשימור הערכים ההיסטוריים והמחקריים הטמונים בפרויקטים שלנו, ותכין את הדרך לעידן הבא של מדעי הרוח הדיגיטליים, שילוב כלי בינה מלאכותית במדעי הרוח.
המיזמים יאפשרו להנגיש את המידע ודרכי המחקר בתחומי ההיסטוריה, מחשבת ישראל ומקרא לציבור הרחב. כל זאת מתוך אתוס חדש של שותפות המתאפשרת בכיכר העיר של המאה העשרים ואחת – רשת האינטרנט.
מעבדת אליהו נוסדה הודות לתמיכתה של עמותת היכל אליהו.
מעבדת אליהו משמשת כמסגרת גג למספרי מיזמי מחקר דיגיטליים המתבססים על שיתוף המונים. המיזמים הראשונים של המעבדה הם:
- "סופרי הגניזה הקהירית" – חכמת המונים לשם תעתוק הגניזה הקהירית.
- "תיקון סופרים" – שילוב חכמת המונים בתהליכי קריאה אוטומטית של כתבי יד עבריים.
- "התפוצה היהודית בעת העתיקה"
- "יהדות פולין בין שתי מלחמות העולם"
מעבדת אליהו מחויבת להעמיד את היסודות הבאים במסגרת כל מיזם:
- פלטפורמה: העמדת אתר אינטרנט באמצעותו יוכל הציבור הרחב לתרום למחקר ולהיחשף למידע.
- מענה מחקרי-ארכיוני: הגדרת צורך מחקרי וארכיוני
- נוכחות ציבורי: שיתוף פעולה עם גורמי חינוך ומורשת, על מנת להנכיח את המיזם, להביא לתרומה בו, ומתוך כך לתרומה חינוכית, מחקרית וציבורית.
פורטל מעבדת אליהו, המכיל את פרויקטי שיתוף ההמונים השונים, מאפשר גישה לכל חובב היסטורי או אתגר מחשבתי ומשחקי להיכנס ולהשתתף בתהליך המופלא של דיגיטציה היסטורית, שימורה ושיתופה הלאה.